Cursul organizat în cadrul școlii de leadership Iași Civic Leader a fost pentru mine un context de învățare, dar și de conectare la o diversitate de oameni și de idei din domenii diferite. Cultura, educația, infrastructura, politica, statul de drept sunt toate elemente de bază ale bunăstării comunității în care trăim, toate depind de un leadership de calitate. De aici vine și necesitatea de a continua astfel de inițiative care pun de multe ori punctul pe „i” în felul în care ne raportăm la cei care au autoritate, cine și care sunt de fapt leaderii?
Am reținut câteva lucruri din curs, acestea se leagă mai degrabă de perspective decât de teorie, pentru că un leader cam asta trebuie să și facă, să vadă sau poate altfel zis să aibă viziune. Dacă ne raportăm la viitor, schimbarea și capacitatea creativă de adaptare sunt elementele care vor face diferența. În funcție de asta oamenii ar intra în trei tipologii, unii trăiesc prezentul, alții dimpotrivă trăiesc în trecut, iar alții, aici sunt liderii, se folosesc de acțiuni din prezent pentru a planta semințe pentru viitor. Leadershipul înseamnă conectarea la oameni și la resurse, ancorarea în realitatea problematică pentru a căuta soluții sau posibilități de a face ca lucrurile să funcționeze mai bine. Poate nu întâmplător leadershipul are un loc important în topul competențelor de care avem nevoie pentru a performa atât în comunicare, cât și într-o varietate de sectoare și domenii de pe piața muncii.
Mi-a mai plăcut un lucru menționat de către un invitat în cadrul cursului, prin ce spunem și prin ce facem construim o poveste despre noi. Aș completa spunând că învățarea continuă, oamenii pe care îi ascultăm, resursele pe care le folosim vor face mereu povestea asta mai vie și mai frumos de ascultat. Spus altfel „A leader is a dealer in hope” (Napoleon).
Lasă un răspuns